Stopite v stik

Če imate kakšno vprašanje ali predlog, ga lahko delite z nami s pomočjo obrazca na desni. Veseli bomo vsakega sporočila.

Mali Kamen 29 A
8281 Senovo

+386 31 770 500

Mlada ljubiteljska skupina s sanjami po velikih projektih in drznih zgodbah.

Novice

Ikarus za mladino

Rok Sanda

Danes smo v organizaciji Zveze prijateljev mladine Krško odigrali matinejsko predstavo Ikarus za osme in devete razrede občine Krško in občine Kostanjevica na Krki. Ni bil to prvi nastop za šolsko mladino, saj smo enega izvedli že pred nekaj tedni v Šentjerneju. Tako smo na odrske deske v Kulturni dom Krško stopili bolj samozavestno, kar pa je bilo seveda nujno, saj nas je gledalo več kot šeststo učencev hkrati.

V Šentjerneju

Prvič smo za osnovnošolce igrali 18. novembra v Šentjerneju v sodelovanju s Kulturnim centrom Primoža Trubarja. Pred obiskom dvorane so si v avli lahko ogledali tudi razstavo zbirateljskih kosov iz Soške fronte, katerih zbiratelji so bili: Lado Abram, Jan Cerle in Boris Jevšnik, nakar pa se je več kot dvesto osnovnošolcem zbralo v dvorani in čakalo na začetek.

Vzdušje je bilo precej napeto. Nastopati pred mlajšo publiko je velik izziv, zato nas je njihova odzivnost kar presenetila. Predstava jih je namreč povsem osvojila. Začelo se je  v umirjenem, humorističnem tonu in smeh je vel iz dvorane. A tudi ko je dramatičnost zgodbe začela prevzemati dvorano, je bilo čutiti zatopljenost v zgodbo. Med publiko je namreč vrelo od tišine, v katero je zarezal šele močan aplavz navdušenja ob koncu predstave.

Po priklonu pa smo lahko prisluhnili vtisom gledalcem. Več kot dvesto osnovnošolcev je bilo nad predstavo navdušenih. Učiteljica zgodovine iz OŠ Šmarjeta je še dodala:

»Lepše predstavljene vojne še nisem videla.«

Druga učiteljica, prav tako iz OŠ Šmarjeta, nam je pa po končani predstavi poslala sporočilo, v katerem je opisala svoje vtise o predstavi.

»Spraševala sem učence po mnenju in vsi so povedali, da jim je bila igra všeč. Učenci 9. razreda so pri zgodovini že obravnavali 1. svetovno vojno, tako da z razumevanjem zgodbe niso imeli nobenih težav. Učencem 8. razreda pa je veliko pomagalo priloženo gradivo, ki so ga pred ogledom predstave obravnavali pri zgodovini. Prepričala jih je sama zgodba, prepričljivo igranje, odlična scena in zvočni efekti. Skratka celi dve uri so ostali zbrani in zgodba jim je pritegnila pozornost.«

V Krškem

Današnja predstava je bila še večji izziv, saj smo bili izbrani s strani Zveze prijateljev mladine, da izvedemo predstavo za osme in devete razrede vseh osnovnih šol občin Krško in Kostanjevica na Krki. Tako je danes sedeže v dvorani zasedlo več kot šeststo mladih gledalcev. Za potrebe te predstave je Kulturni dom Krško moral v dvorano prinesti dodatno sedežno garnituro.

Predstava je obiskovalce vidno navdušila. Še posebej so se nekateri pozitivno odzivali na našega najmlajšega člana zasedbe, Jureta Zupana, ki so ga nekateri poznali iz šole. Jure, ki v predstavi igra Carlota in Slavkota, je namreč le nekaj let mlajši od tistih, ki so ga prišli gledat.

Mladi gledalci so po predstavi povedali, da jih je zelo navdušila. Poudarjali so, kako je bolj zanimiva od drugi predstav, ki jih gredo gledati s šolo, kjer je neka zgodovinska ali književna tematika predstavljena na bolj suhoparen način. Pokazatelj tega, da je na gledalcu pustila vtis, je bilo tudi to, da so z aplavzom povabili igralce na oder kar trikrat.

Nastop je v celotni ekipi pustil močne pozitivne vtise, sedaj pa že vsi počivajo in nabirajo energije. Zakaj? Ker nas zvečer čaka še en nastop, na istem odru. Tokrat za malo starejšo publiko. Danes, 7. decembra ob 19.30, se namreč Ikarus po odru zapelje še enkrat, za odraslo občinstvo. Seveda so pa na večerno predstavo vabljeni tudi vsi starši otrok, ki so dopoldne gledali prvo izvedbo, da si še na lastne oči ogledajo, nad čim so njihovi otroci tako navdušeni.