Stopite v stik

Če imate kakšno vprašanje ali predlog, ga lahko delite z nami s pomočjo obrazca na desni. Veseli bomo vsakega sporočila.

Mali Kamen 29 A
8281 Senovo

+386 31 770 500

Mlada ljubiteljska skupina s sanjami po velikih projektih in drznih zgodbah.

Novice

Gledališka predstava Ikarus ponovno na Senovem

admin

Gledališka predstava Ikarus ponovno na Senovem

V soboto, 28. novembra, smo znova nastopili na odru v domu XIV. divizije na Senovem. Predstava je bila del prireditve Za sodobnejšo šolo, kjer so se zbirala sredstva za nakup novih učnih pripomočkov za osnovnošolce. 

Pred začetkom predstave je imel ravnatelj osnovne šole Senovo, Vinko Hostar, kratek govor za gledalce, v katerem je obrazložil in oznanil letos že 22. prireditev Za sodobnejšo šolo. Po ravnateljevem govoru se je rdeča zavesa začela počasi odgrinjati in gledališka predstava Ikarus se je, tokrat že drugič na istem odru, začela odvijati. V dvorani je zavladala tišina in gledalcem se je pred očmi odvila težko pričakovana zgodba o Metodu, ki je sanjal nebo, medtem, ko so drugi sanjali vojno.

Razpoloženje v dvorani se je ves čas spreminjalo. Na začetku je komu tu in tam ušel smeh, nato pa vse do zadnje minute v dvorani ni bilo čutiti niti diha. Tako igralce kot gledalce nas je igra popolnoma prevzela in za uro in pol je bil zunanji svet pozabljen. Vse kar je obstajalo je bila zgodba o vojni.

Ko se je zgodba odvila so se po uri in pol prižgale luči in v dvorani je zavladal bučen aplavz navdušene množice.

Po priklonu se nam je na odru znova pridružil ravnatelj osnovne šole Senovo, ki se nam je zahvalil za odlično, tokrat dobrodelno, odigrano predstavo in v zahvalo vsakemu izmed nas podaril izdelek, ki je nastal izpod rok Senovških osnovnošolcev. Po ravnateljevem govoru je za nekaj minut besedo prevzel tudi sam režiser gledališke predstave Ikarus, Rok Sanda, ki se je prav tako zahvalil, v začetku vsem prisotnim v dvorani, nato pa še ravnatelju šole za tako častno povabilo.

Ravnatelj je vse prisotne v dvorani povabil tudi na pogostitev, kjer smo se ob dobrem kozarcu vina družili z gledalci in prisluhnili njihovim vtisom.

Ena izmed mlajših gledalk, Nikita, je dejala: »Predstava mi je bila zelo všeč. Bila je zanimiva in smešna

Njena mamica, Monika Koprivnjak, je bila prav tako navdušena: »Zanimiva predstava, ker seže v zgodovino in ker lahko človek vidi kaj vse so ljudje doživljali v času vojne. Po drugi strani pa tudi obilo humorja. Vse je bilo zelo resnično odigrano. Včasih sem pri kakšnem prizoru zraven trpela. Najbolj všeč mi je pa bil prizor, ko sta Zora in Metod poletela v Metodovih besedah

Simpatična gospodična, ki je bila popolnoma prevzeta, Katja Rajh, mi je danes svoje vtise kar napisala: »Predstava Ikarus me je navdušila, predvsem zaradi odlične igre nastopajočih. Tudi sama zgodba se me je dotaknila, všeč mi je njena sporočilnost in simbolični konec. Vse pohvale za kreativnost in super odigrano predstavo. ki bi lahko bila za nekaj minutk krajša kar je pa tudi moja edina kritika.«

Včerajšnje predstave so se udeležili tudi člani in zaposleni Mladinskega Centra Krško. Samostojna strokovna sodelavka v Mladinskem Centru Krško, Katarina Ceglar mi je danes prav tako napisala vtise o včerajšnji predstavi: »Ideja za ogled predstave Ikarus je prišla pravzaprav povsem spontano s strani Kaje Grozina, ki v predstavi igra glavni ženski lik, Zoro. Povabila je mlade iz Mladinskega centra Krško, da se udeležimo ponovitve na Senovem, ki je bila hkrati tudi dobrodelne narave (obnova lokalne osnovne šole). Pravih predhodnih pričakovanj nisem imela. Tematika predstave je mladim malce manj blizu, ker sodi Soška fronta v zanje precej oddaljeno zgodovino. Zgodba pa je postregla z jasno predstavo položaja Slovencev v Gorici v tistih časih. Spremljamo mladega izumitelja kako odrašča in izgublja tisto vnemo, žar za napraviti spremembe. Igralska zasedba je oddelala neverjetno delo, saj se s svojimi liki poistovetijo, se vanje vživijo.  Izpilili so tudi jezik, saj gledalec niti za trenutek ne pomisli, da niso iz ob italijanskega mejnega območja. Igralci so zagotovo nosilci te predstave, ki je primerna za vse ciljne skupine. Mlajši bodo spoznali pomemben del slovenske zgodovine, medtem ko se bodo ob ogledu starejši prebivalci spomnili vojnih časov, ko so se borili za Slovenijo.«

V čast nam je bilo igrati na dobrodelni prireditvi in zopet stopati po Senovškem odru. Želimo si še več tako prijetnih nastopov.

Veselimo se že tudi vseh prihajajočih nastopov. Prvi bo 7. decembra v Kulturnem domu Krško, kjer bomo odigrali dopoldansko in večerno predstavo.

Naslednji nastop pa je 11. decembra v Zagorju, kjer bomo odigrali kar dve dopoldanski predstavi za osnovnošolce.

Veseli smo, da Ikarus doživlja tako pogoste polete in upamo še na mnogo njih.

Kaja Grozina