Stopite v stik

Če imate kakšno vprašanje ali predlog, ga lahko delite z nami s pomočjo obrazca na desni. Veseli bomo vsakega sporočila.

Mali Kamen 29 A
8281 Senovo

+386 31 770 500

Mlada ljubiteljska skupina s sanjami po velikih projektih in drznih zgodbah.

Novice

Gregorjevo

Iris Jeler

Slovenski narod se lahko pohvali z bogato in raznovrstno kulturno dediščino, vendar pa ob obilici vsega novega, prevečkrat pozabljamo na stare običaje in tradicije. Redki vedo, da danes praznujemo slovenski praznik zaljubljencev, ko naj bi se ženili ptički in naznanjali prihod pomladi. Star slovenski rek pravi, da so se na Gregorjevo dekleta ozirala v zrak, ker je prva ptica, ki jo je dekle ugledalo, naznanila kakšen bo njen mož...

Praznik izvira še iz časa julijanskega koledarja, po katerem je bilo Gregorjevo na prvi koledarski pomladni dan, ki je bil obenem god svetnika Gregorja, po katerem se imenuje Gregorjevo. Najbolj je bil znan kot zavetnik rudnikov in prinašalec luči, saj je prinesel preobrat v življenju rudarjev, ki za svoje delo niso več potrebovali svetilke. Po starih šegah na ta dan sv. Gregor "luč v vodo vrže", to tradicijo pa v nekaterih delavskih in obrtniških krajih po Sloveniji ohranjajo še danes, ko na predvečer praznika spuščajo v vodo razsvetljene barčice in hišice, imenovane gregorčki.

Z uvedbo gregorijanskega koledarja (ta se imenuje po papežu Gregorju XIII), ki ga trenutno uporabljajo skoraj po vsem svetu, na slovenskem pa je začel veljati leta 1584, se prvi pomladni dan prestavi za nekaj dni. Leta 1969 cerkev prestavi god sv. Gregorja na 3. september, malce več raziskovanja, pa nam postreže še z informacijo, da se ptički ženijo tudi na vincencijevo - 22.1., a Gregorjevo ostaja. Ne glede na to, za katerega Gregorja gre in kakšne so danes ptice na nebu - to je dan, ko se slavi ljubezen, sonce, pomlad, življenje. In takšnih dni ni nikoli preveč.

Predvsem naj nas ta praznik opomni, da ne potrebujemo valentinovega in ne kupov daril. Zazrimo se vase, se spomnimo kaj v resnici pomeni ljubiti in morda bo za koga nabiranje zvončkov z ljubljeno osebo ob naslednjem gregorjevem, najlepše darilo. 

 

Ljubezen je občutje, ki nas preveva; vedenje, ki ga kažemo in odnos, ki ga gradimo. Tkemo v vsakdan. Svoj. Tvoj. Najin. Tkemo v naš vsakdan.

Ljubi in bodi kar si!

 

Zapletena zgodba o izvoru praznika pa ima nemara celo kakšno povezavo z zapletenostjo odnosov, ki jih doživljamo v ljubezni. Tudi gledališka predstava Ikarus nam postreže z nekaj skrivnostnimi preobrati, kjer izumitelj Metod, kljub težkim časom, najde čas tudi za ljubezenske pripetije. Vas zanima njegova ljubezenska zgodba?

Pridite si jo ogledat:

Gorica: https://www.facebook.com/events/835829036543328/

Brežice: https://www.facebook.com/events/1125894927455987/