Stopite v stik

Če imate kakšno vprašanje ali predlog, ga lahko delite z nami s pomočjo obrazca na desni. Veseli bomo vsakega sporočila.

Mali Kamen 29 A
8281 Senovo

+386 31 770 500

Mlada ljubiteljska skupina s sanjami po velikih projektih in drznih zgodbah.

Priznanja in odličja JSKD 2019: Zlati znak Roku Sandi

Novice

Priznanja in odličja JSKD 2019: Zlati znak Roku Sandi

Jasmina Rački

Na Ljubljanskem gradu se je 24. januarja 2019 odvil dogodek Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti namenjen podelitvi priznanj za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Na osrednji prireditvi sklada so eno od priznanj - zlati znak podelili pisatelju in režiserju Roku Sandi.

Podelitev zlatega znaka, direktor JSKD mag. Marko Repnik in Rok Sanda (foto: Matej Maček)

V prijetnem ambientu na Ljubljanskem gradu je otvoritev dogodka pripadala direktorju JSKD mag. Marko Repnik, navzoče je letos nagovorila tudi Metka Šošterič, direktorica za ustvarjalnost pri Ministrstvu za kulturo. Sproščeno vzdušje so pričarali zbor KZ Megaron in plesni skupini AFS France Marolt ter AFS Študent Maribor.

Najvišje in najprestižnejše nagrade in priznanja na področju ljubiteljske kulture JSKD podeljuje že dvajseto leto. Roku Sandi je komisija podelila zlati znak za avtorstvo gledaliških del, ki so v kratkem časovnem obdobju dosegla odmevne rezultate v slovenskem ljubiteljskem gledališkem prostoru.

Rok Sanda je že kot srednješolec in igralec nastopal v različnih gledaliških predstavah in bil aktiven pri sooblikovanju prostora za mlade, za kvalitetno preživljanje časa v AKD Pizdun. Izobraževal se je iz angleške književnosti in kreativnega pisanja na University of East Anglia v Veliki Britaniji, kamor se letos decembra vrača na krajšo umetniško rezidenco. Že med študijem se je začel posvečati pisanju scenarijev in dosegel prvo avtorsko uprizoritev gledališke predstave Gastarbeiter, z istoimenskim kratkim filmom. Sledili sta uspešni in nagrajeni gledališki predstavi Ikarus in Feniks, prva dela trilogije v nastajanju. V letu 2018 se je na Linhartovo srečanje uvrstil s kar dvema režijama, z gledališko predstavo Poštna prevara KUD Vesel Teater in Skiner društva Mali Petelin. Tako Skiner, kot tudi Feniks in Poštna prevara še vedno gostujejo in si jih lahko ogledate na odrih po Sloveniji.

Rok Sanda (foto: Matej Maček)

Kot sam Rok pravi, v življenju ima različne vloge, sina, partnerja, prijatelja, tisto, kar je pa res samo njegovo je biti pisatelj. Kot avtor vedno razmišlja o vtisu, ki ga bo pustil za seboj, ko ga več ne bo.

Zlato plaketo JSKD za življenjsko delo je komisija podelila Vasji Samcu, plesalcu in koreografu v folklornih skupinah, ki se je uveljavil tudi kot raziskovalec plesnega izročila in kot pedagog, ki že vrsto let neutrudno predaja svoje znanje in izkušnje mlajšim generacijam.
Srebrne plakete so prejeli Metod Bajt, vsestranski glasbeni delavec, ki sodi med pomembnejše kulturne ustvarjalce v Posočju; Damijan Močnik, eden najuspešnejših, mednarodno prepoznavnih in najvidnejših zborovskih in vokalno-instrumentalnih skladateljev pri nas, dirigent in glasbeni pedagog; Nataša Petrovič, upokojena novinarka, poznavalka vin in ljubiteljica literature, ki ji gredo posebne zasluge za oživitev ljubiteljske literarne dejavnosti na Ptuju; Tone Urbas, ki s svojim delovanjem, bogatim znanjem in izkušnjami, organizacijskimi in vodstvenimi sposobnostmi že vrsto let soustvarja zgodovino slovenskega godbeništva; skupina Art Femips, ki jo tvorijo ljubiteljski slikarji, izvrstni krajinarji Feliks Frühauf, Ivo Kolar, Marijan Miklavec, Edi Sever in Pavel Ščurk.

Nagrajenci JSKD (foto: Matej Maček)

Čestitke vsem nagrajencem!