Stopite v stik

Če imate kakšno vprašanje ali predlog, ga lahko delite z nami s pomočjo obrazca na desni. Veseli bomo vsakega sporočila.

Mali Kamen 29 A
8281 Senovo

+386 31 770 500

Mlada ljubiteljska skupina s sanjami po velikih projektih in drznih zgodbah.

Novice

Rok Sanda nominiran za nagrado Slavka Gruma

Jasmina Rački

S ponosom sporočamo, da se je med letošnje nominirance za Nagrado Slavka Gruma s svojim dramskim besedilom Ikarus uvrstil avtor Rok Sanda.

Na natečaj, ki ga razpisuje Prešernovo gledališče Kranj v okviru Tedna slovenske drame, je prispelo 39 besedil, v konkurenci za nagrado pa so ostala še štiri, ki so bila nominirana na lanskem festivalu.

Žirijo sestavljajo literarna zgodovinarka in profesorica na Filozofski fakulteti Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), dramaturg Rok Andres, dramaturginja in teatrologinja Tatjana Ažman, literarni teoretik Gašper Troha in dramaturginja Klavdija Zupan.

Letošnji nominiranci

  • Simona Hamer: Razglednice ali strah je od znotraj votel od zunaj pa ga nič ni
  • Simona Semenič: to jabolko, zlato
  • Rok Vilčnik rokgre: Naše gledališče
  • Rok Sanda: Ikarus, zgodba o poletu
  • Vinko Möderndorfer: Fant, dekle in sivolasi gospod
 

Poleg letošnjih nominirancev, so v konkurenci za Grumovo nagrado 2017 ostala še štiri lanska besedila:

  • Žanina Mirčevska: Rojstvo tirana iz glave črva
  • Vinko Möderndorfer: Psi lajajo
  • Gašper Tič: Trio
  • Matjaž Zupančič: Prehod

Žirija o izboru Ikarusa

Besedilo večplastno zarisuje okolje različnih identitet, sobivanje različnih narodnosti pa tudi dileme s katerimi se vseskozi soočajo protagonisti v nedemokratičnih političnih sistemih. Pristajanje na enonacionalni oziroma vsiljeni skupni temelj vodi v resignacijo ali upor, v vsakem primeru pa v nov krog nasilja. Kljub klasičnemu dramskem izrazu Ikarus ponuja obilo možnosti za kompleksno uprizoritveno branje.

O letošnjem izboru

Med letos prispelimi besedili tako zasledimo monodrame, enodejanke, več dejanke; klasična dramska besedila, besedila ready-made, oblike ne več dramskega pisanja, ki prepletajo različne diskurze in relativizirajo in revitalizirajo temeljne postavke tradicionalne teorije drame. Pri žanrskih opredelitvah lahko izpostavimo družbenokritično dramo, zgodovinsko dramo, dokumentarno dramo, dramo absurda, poetično dramo, erotično dramo, (satirično) komedijo, glasbeno igro ter druge izpeljanke oziroma sinkretične žanre.

Več  o nominacijah na spletni strani Tedna slovenske drame ali na spletni strani RTV Slovenija.

Gledališka predstava Ikarus

Rok Sanda je svoje dramsko besedilo Ikarus tudi režiral in z njim na na 55. linhartovem srečanju v Postojni oktobra 2016 prejel glavno nagrado in posebno priznanje za besedilo. O predstavi si lahko preberete na tej spletni strani.

Teden slovenske drame

Vabimo vas na obisk 47. Tedna slovenske drame, ki bo potekal od 27. marca do 8. aprila 2017, kje bodo razglasili nagrajenca. Lahko boste pa tudi slišali pogovore z vsemi nominiranci, prav tako pa se obetajo tudi ogledi dobrih gledališki predstav. Vsekakor ni za zamuditi!